Hvordan kan man forebygge og behandle eksem

Eksem er en hudlidelse, der giver rødme, kløe og skællende hud. Eksem kan optræde overalt på kroppen, men de fleste oplever det på albuerne, knæene eller i ansigtet. Eksem kan have mange årsager, og derfor kan det være svært at finde ud af, hvordan man forebygger det bedst muligt. Nogle gange kan stress være en af årsagerne til eksem, og derfor er det vigtigt at have fokus på at undgå stress i hverdagen. Dette kan man blandt andet gøre ved at dyrke motion og meditere regelmæssigt. Man bør desuden undgå irriterende stoffer som parfume, hvis huden er følsom, da det kan irritere huden yderligere. Hvis man har eksem i ansigtet, bør man desuden huske at bruge fugtgivende cremer for ikke at udtørre sin hud yderligere. Du kan med fordel bruge B12 vitamin creme, der virker lindrende mod eksem. Den regenerer huden og tilfører huden den nødvendige fugt.

Behandling af eksem – hvad virker?

Når man taler om eksamen, involverer det ofte to typer: atopisk eksem (børneeksem) og kontakteksem. Atopisk eksem er den hyppigste form for eksem. Det ses især hos børn under 2 år, men kan også forekomme hos voksne. Atopisk eksem giver ofte kløe og tørhed i huden. Kløen kan være meget generende og føre til, at man river i sin hud, hvilket kan give infektioner. Kontakteksem opstår, når man udsættes for et irriterende stof. Det kan være parfume, vaskepulver eller andet. Kontakteksem giver typisk mindre kløe end atopisk eksem, men det kan være svært at komme af med igen. Behandling af eksem handler typisk om at lindre symptomerne, især kløen. Dette kan gøres med salver og cremer, som indeholder enten steroid eller antihistamin. Du kan med fordel overveje at bruge B12 vitamin creme mod din eksem, da det har en lindrende effekt på irriteret hud.

Hvilke faktorer kan forværre eller udløse eksem?

Eksem kan have mange årsager, og derfor kan det være svært at finde den præcise årsag til eksem. Nogle af de faktorer, der kan forværre eller udløse eksem, er:

  • Irriterende stoffer i huden
  • Allergiske reaktioner
  • Hormonelle forandringer
  • Stress
  • Sved
  • Kulde og vind
  • Bakterier og vira

Bør du opsøge en læge, hvis du har eksem?

Der findes mange forskellige typer af eksem, og nogle af dem kan være svære at behandle selv. Hvis du har eksem, bør du derfor altid søge lægehjælp for at få den rigtige behandling. I nogle tilfælde får man udskrevet en recept på en creme eller en anden behandlingsform, mens man andre gange bliver henvist til en hudlæge. Nogle mennesker er mere disponeret for eksem end andre, og det kan blive værre af visse faktorer. Det er derfor også en god idé, at man sætter sig godt ind i, hvad man bør undgå, hvis man er ramt af eksem.