Guide til en sund og varieret kost

Gennem de sidste årtier har der været delte meninger om, hvilken mad der er sund, og hvad der ikke er. Diæter og livsstile dukker op og forsvinder som modetrends, og det kan være svært at vide, hvad man skal følge. ”Varieret og ikke for meget,” siger lægen. Læs med her om hvordan!

Proteiner og fedt

Gammeldansk mad består for det meste af en halv tallerken kød med kartofler og sovs til – af og til med en lille salat eller kogte grøntsager. Vi har altid været vante til at spise meget kød i Danmark, men hvis man ønsker at følge sundhedsvejledende råd, så bør man måske skære lidt ned på mængderne. Du behøver dog slet ikke fjerne det fra din kost, for faktisk har kroppen brug for protein som fx fra kød. Ca. en femtedel af din tallerken skal gerne fyldes med en proteinkilde, som enten kan være kød, fisk, tofu, æg eller bønner. Hvis du ønsker vægttab, kan det anbefales at holde sig til magert kød såsom fjerkræ og lam. Dog har kroppen også brug for fedt, så længe det er den rigtige slags. Fisk indeholder fx en masse gode fedtsyrer, så det kan stærkt anbefales at spise fisk et par gange om ugen.

Så du kan altså sagtens elske kød og spise en sund og varieret kost. Dog kan det spille en rolle, hvorhenne du får kødet fra. Billigt kød i supermarkedet kan nemlig indeholde rester af glyphosat fra Roundup, fordi nogle dyr er blevet fodret med GMO soja, som er blevet sprøjtet med Roundup. Det kan altså anbefales at lave lidt research inden du køber kød om, hvor det er fra, og hvor god kvaliteten er. Du kan undersøge kvalitetskød fra forskellige racer og lande her hos https://themeatclub.dk/ .

Kulhydrater

Ligesom med fedt findes der både gode og dårlige former for kulhydrater. For en sund kost anbefales det at man holder sig til de komplekse kulhydrater, som kan findes i fuldkornsprodukter, grove grøntsager og bælgfrugter. Så fuldkornsbrød, havregryn, grød og fuldkornspasta skal sammen med grøntsagerne gerne fylde ca. halvdelen af din tallerken. Fuldkornsprodukter er rige på kostfibre, som er gode for fordøjelsen. Så er der de simple kulhydrater, som man helst ikke skal få for meget af. Her er der tale om mejeriprodukter, raffineret sukker og frugtsukker. Det betyder mindre kage, slik og sodavand – men det har du nok hørt før.