Bliv klogere på børn med videnshjulet på borneliv dk

Børns udvikling har meget at gøre med, hvad de ved, ser og deres adfærd. Der er derfor stor forskel på udvikling, og selvom Jørn Martin Steenhold har lavet Videnshjulet, så er det ikke en facitliste. På Børneliv kan du lære meget mere om hjulet, hvordan det anvendes, og hvorfor det kan være effektivt for pædagoger.

Forstå de ti forskellige kategorier i Videnshjulet på Børneliv

Du kan med Videnshjulet lære meget mere om identitet og adfærd, som aldrig er det samme hos børn. Videnshjulet er delt ind i 10 kategorier, der alle har en form for viden. Det er Sproglig-viden, Personlig-viden, Social-viden, Matematisk-viden, Rumlig-viden, Natur-viden, Eksistentiel-viden, Intuitiv-viden, Musisk-viden og Kropsviden. Alt dette er selvfølgelig relativt til børn, så selvom Videnshjulet tager fat i sproglig og eksistentiel viden, så er det på et niveau, hvor de små er med. Når du ser på det smarte Videnshjul på Børneliv, kan du lære meget mere om de enkelte emner ved at klikke ind på dem. Alle emnerne, du finder på Videnshjulet, er vigtige for barnets udvikling. Hvert enkelt emne er også fyldt med informationer, der blandt andet kan give mere forståelse for de overordnede træk ved mennesker. Det gælder personlighed, der netop kendetegner det individuelle menneske uanset alder. For børn er der mange ting, der kan være med til at have indflydelse på udvikling samt forståelse af den verden, vi befinder os i.

Der formidles om en balance mellem jeget og fællesskabet

Videnshjulet forklarer, at børn skal lære at give udtryk for deres følelser, selv hvis de ikke stemmer overens med deres venners følelser. Det er vigtigt at børn forstår, at man kan have hver sin mening uden at blive sure på hinanden. I Videnshjulet bliver der altså forklaret om følelser, normer, ens egen krop, søskende og familie og meget mere. Alt dette er med til at skabe jeget. I den Sociale viden viser Videnshjulet, hvordan man kan skelne følelser og sindsstemninger hos andre mennesker. Det starter allerede i familien, da det er her man først møder andre mennesker, både forældre og andre familiemedlemmer. Forskellige faktorer har stor betydning for udvikling, og de kan opbygges gennem leg. Derfor har hver kategori under Videnshjulet også en liste med 10 lege- og læringskategorier. De kan være med til at give børn forståelse for situationer og mennesker. Borneliv.dk går meget mere i dybden med Videnshjulet og de forskellige underkategorier, så du kan lære mere på siden.

Det var for at give adgang til sin forskning at Jørn Martin Steenhold lavede hjemmesiden Børneliv, så der kan skabes dialog og samtaler om emnet.